"Mystical Supper", acrylic on board, Stamatis Skliris, 2021

"Mystical Supper", acrylic on board, Stamatis Skliris, 2021

Aυτή η εικόνα είναι τελειωμένη, διότι στο στάδιο αυτό της αναπτύξεως της κατασκευής της ειπώθηκαν όλα όσα έπρεπαν, τόσο, ώστε αν συνέχιζε να τα επεξεργάζεται ο δημιουργός της περαιτέρω, θα άρχιζε να αποικοδομείται η πληρότητα ως έκφραση του μυστηρίου ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ. Αν έκανα τα «άγρια σαν ατελείωτα» σημεία της ΕΙΚΟΝΑΣ πιο λεία και τελείωναν θα χανόταν η ανησυχία των μαθητών στο άκουσμα των λόγων του δασκάλου πως πορεύεται προς θανάτον. Γιαυτο τάφησα σαν ατελείωτα. Αν πάλι άφηνα το Πρόσωπο Χριστου σαν ατελείωτο θα χανόταν η ηρεμία του Διδασκάλου λόγω θείας φυσεώς Του, η οποία εγγυάται την εσχατολογικά Ειρήνη παρά την τραγικότητα του Σταύρου. Μάλιστα η θεία Ειρήνη-ΧΡΙΣΤΟΣ γέρνει προς τα δεξιά της (αριστερά όπως βλέπουμε εμείς), για να φανεί πως δεν είναι μόνο έξω του κόσμου, αλλά σκύβει πάνω και στα καθημερινά μας προβλήματα.

Μου έφεραν 2021 (;) ένα τέλειο ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΟ ξύλο από Σερβία και παρήγγειλαν την ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ.

ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΙΔΑ ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΟ ΕΚΑΝΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ γραμμικής ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (οι Απόστολοι να κοινωνούν σε γραμμική παράταξη ένας πίσω απ τον άλλο), με ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ (σε κυκλικό τραπέζι φαγητό).

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΥΤΗ.

Η συμπληρωματικότητα των δυο θεμάτων, συνδυάζεται με συμπληρωματικότητα δυο αισθημάτων (χαρά κοινωνίας με ταραχή προ του Σταύρου), με συμπληρωματικότητα θερμών χρωμάτων ενδυμάτων (κίτρινο πορτοκαλί έναντι ψυχρού γαλάζιο πρασίνου) και με συμπληρωματικότητα σκούρου λάδι φόντου με φωτεινά πρόσωπα.
Εν ταυτώ ξετυλίγεται μπροστά μας μια ποικιλία εκφράσεων των προσώπων, τα οποία έχουν μοναδική και ανεπανάληπτη εκφραση το καθένα.

Copyright © 2024 Holy Icon. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.